EMZİRME
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonraki ilk 6 aylık sürede ideal beslenme biçimi ‘YALNIZ ANNE SÜTÜ İLE BESLENME’dir.Öyle ki bu dönemde anne sütü haricinde su dahil hiçbir ek besine ihtiyaçyoktur.Anne sütünde bebeğiniz için gerekli besinler doğru miktar ve oranlardadır.Unutmayınız ki en pahalı mamaların içeriği bile anne sütünün taklidi, ama hiçbir zaman aynısı değildir. Anne sütüyle beslenen çocuklarda, enfeksiyon hastalıkları ve allerji görülme sıklığı azalmakta, beyin ve zeka gelişimi daha iyi olmaktadır.
Emzirmeye ne zaman başlamalı; Göğsünüzde zaten doğumla beraber kolostrum yani erken süt vardır hemen doğumla beraber emzirmeye başlamalısınız, ancak sezaryen sonrası sütün tam anlamıyla gelmesi normal doğuma göre daha geç olabilir.Yeni doğan bebeğiniziher 2-3 saatte 1 emzirmelisiniz.Kabaca şöyle demek de doğrudur ,bu dönemde bebeğinizi her emmek istediğinde emzirmelisiniz.Bebeğiniz emme isteğini ağzıyla aranarak ve hareketlerini artırarak belli eder ,ağlama ise artık en son belirtidir. Emmek istemeyen bebeğinizi yarım saat aralıklarla tekrar emzirmeye çalışmanız gerekir, özellikle ilk haftalarda 5 saatten uzun süre emmeden uyumasına izin vermemelisiniz.Uyandırmak içinse üzerini soyup altını değiştirebilir, nemli bezle yüzünü silebilir veya ten teması sağlayabilirsiniz.Eğer bebeğiniz 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa süt alıyor demektir.Yutması bitene kadar aynı göğüste kalmalı,ardından gazını çıkartıp diğer göğüse geçirmelisiniz. Emzirme bittikten sonra göğsünüzden kendi ayrılmıyorsa ,parmağınızla bebeğin ağzının köşesinden göğsünüze doğru bastırıp bebeğinizin başını geri çekebilir, uyuyana kadar göğsünüzde yatmasına izin verebilirsiniz.
Günde 6-8 kez altını ıslatıyorsa, 2 veya daha fazla kez hardal sarısı,cıvık ve pürtüklü kaka yapıyorsa,emip gazını çıkarttıktan sonra sakinleşip uyuyorsa veya aktifse yeterli anne sütü alıyor demektir.
Meme başının bakımı; İlk 1-2 hafta emzirirken hafif acı ve yanma hissetmeniz doğaldır ama sonraki günlerde oluyorsa veya fazla acıyorsa bebeği memeden çekip vücut pozisyonunuzu tekrar ayarlamalısınız.Unutmayın ki meme başındaki yaraların en önemli nedeni bebeğin meme başını tutma şeklidir.Emzirmeden sonra ise koruyucu kremlerden kullanabileceğiniz gibi bu amaçla 1-2 damla anne sütünü meme başına sürüp kurumasını da bekleyebilirsiniz.
Süt birikmesi; memelerde gerginlik, ağrı ve sonunda ateşe neden olabilir.Bebeğinizmeme ucunu koyu renkli bölgeyle beraber ağzına almıyorsa veya seyrek emiyorsa süt birikir.Bunun bir diğer nedeni de bebeğinizin emmekte zorlanmasıdır.Böyle bir durumdamemebiraz sağılıp başının belirginleşmesi sağlanırsa bebeğiniz daha rahat ve etkili emecektir.Herşeye rağmen memelerde şişlik ve ağrı varsa emzirme öncesi üzerine önce ılık,emzirme sonrasındaysa soğuk bir bezle hafif masaj yapılmalıdır.
Emzirme Bilgilendirme Broşürünü indirmek için PDF tıklayınız.
OP.DR. ERAY MEMEÇ
21/04/2015