Asemptomatik bakteriyel vajinozis;şikayete neden olmayan bakteriyel vajinozis ,vajinada normalde olması gereken laktobasillerin azalması bunun yerine normalde az miktarda vajinada bulunan anaerob bakterilerin çoğalmasıyla oluşur.Böylece vajinanın normal asiditesi bozulur, akıntı ve kötü koku gelişebilir ancak bateriyel vajinozis gelişen gebelerin %50 sinde şikayet oluşmamaktadır.
Bakteriyel vaginozisin erken doğum riskini 1,85 kat artırdığı çalışmalarda gösterilmiştir, hatta gebeliğin erken dönemlerinde saptanan bu durum gebelik ilerledikçe geçse de yüksek erken doğum riski sebat etmekte, ortadan kalkmamaktadır.
Tanıda amstel kriteri yani sulu kirli beyaz akıntı-akıntıya alkali eklenmesiyle oluşan balıksı koku-mikroskopta cluecell hücrelerin varlığı, kullanılır.
Tedavide en etkili ilaç vajinal yolla kullanılan metronidazoldür,ayrıca ağız yoluyla amoksisilin veya metronidazol+eritromisin de tedavide kullanılır ancak bildiğimiz yoğurdunda tedavide metronidazolün 2/3 ü kadar etkili olduğu saptanmıştır.
Son söz;Gebelere rutin bakteriyel vajinozis taraması ve sonucunda da tedavi yapılması , erken doğum riskini veya kötü sonuçlara maruziyeti azaltmadığı için gerekli değildir.